Wednesday, September 14, 2011

Cara cuci muka yang betul

cara cuci muka dengan betul


ok, korang semua mesti wajib ade kan pencuci muka ?? aku rase laki or pempuan skang ni paling terok pon, dalam bekas mandi diowang tuh mesti ade pencuci muka....pencuci muka plak dah macam-macam brand ade... loreal la ,ponds la, safi la, sunsilk bukan ok.. tu shampoo... hahaha..... aku guna garnier... korang plak??

tapi korang sedar tak kadang-kadang cara cuci muka yang salah pon tak ok jugak.. dari nak nampak awet muda, terus jadi tua... ni sebabkan korang cuci muka dari atas ke bawah, sepatutnya dari bawah ke atas.. baru la kulit korang anjal...cehhhhh... haha

tips cuci muka yang betul

1) Hanya menggunakan 3 jari je.. kalau 5 jari tu memang nak makan pelempang laa...

2. Meletakkan pencuci muka di atas salah satu jari ...letak sikit je k ...Jangan amalkan letak pencuci muka dengan kuantiti yang banyak (kadang-kadang kita suka letak banyak biar buih tu kelua banyak kan?) sebab pencuci banyak bahan kimia. Nanti muka jadi kasar.

3. Titikkan pencuci muka di 4 tempat iaitu di dahi, pipi kanan, pipi kiri dan dagu.

4. Mencuci muka start dengan dagu dan ke atas. Kalau boleh di kawasan T zone dahulu sebab tempat tu berminyak.. T zone tu maksudnya hidung and dahi korang

5. Mencuci muka dengan urutan bulatan (mengikut clockwise :D).. kalau anticlockwise untuk orang yang kidal je(ni aku memain k...

6. Jika pencuci itu kering, korang hanya perlu rendam jari ke dalam air dan menyambung kembali mencuci. Tidak perlu tambah kuantiti

cara cuci muka dengan betul


ok, korang semua mesti wajib ade kan pencuci muka ?? aku rase laki or pempuan skang ni paling terok pon, dalam bekas mandi diowang tuh mesti ade pencuci muka....pencuci muka plak dah macam-macam brand ade... loreal la ,ponds la, safi la, sunsilk bukan ok.. tu shampoo... hahaha..... aku guna garnier... korang plak??

tapi korang sedar tak kadang-kadang cara cuci muka yang salah pon tak ok jugak.. dari nak nampak awet muda, terus jadi tua... ni sebabkan korang cuci muka dari atas ke bawah, sepatutnya dari bawah ke atas.. baru la kulit korang anjal...cehhhhh... haha

tips cuci muka yang betul

1) Hanya menggunakan 3 jari je.. kalau 5 jari tu memang nak makan pelempang laa...

2. Meletakkan pencuci muka di atas salah satu jari ...letak sikit je k ...Jangan amalkan letak pencuci muka dengan kuantiti yang banyak (kadang-kadang kita suka letak banyak biar buih tu kelua banyak kan?) sebab pencuci banyak bahan kimia. Nanti muka jadi kasar.

3. Titikkan pencuci muka di 4 tempat iaitu di dahi, pipi kanan, pipi kiri dan dagu.

4. Mencuci muka start dengan dagu dan ke atas. Kalau boleh di kawasan T zone dahulu sebab tempat tu berminyak.. T zone tu maksudnya hidung and dahi korang

5. Mencuci muka dengan urutan bulatan (mengikut clockwise :D).. kalau anticlockwise untuk orang yang kidal je(ni aku memain k...

6. Jika pencuci itu kering, korang hanya perlu rendam jari ke dalam air dan menyambung kembali mencuci. Tidak perlu tambah kuantiti pencuci muka tersebut.

7. Jangan sental di tempat jerawat dengan pencuci muka (kadang-kadang, orang buat sebab nak jerawat tu hilang cepat kan?). Tak payah k! Sebab pencuci muka adalah mempunyai bahan kimia! Ingat tu.. dan lagi satu, ia akan memberi tekanan pada kulit

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...